Dec 23, 2008

Hukum Melihat Gambar 18SX

Assalammualaikum....

selama nie,saya selalu tercari-cari ruangan yg mana saya bulih mengemukakan kemusykilan saya lantaran dari kejahilan diri. Alhamdullilah hari ni saya dah berjumpa ngan laman yg sesuai. Sebagai permulaan, saya ingin bertanya apakah hukum kita melihat gambar2 18sx nie?Adakah ia jatuh dalam hukum dosa besar atau apa?Harap saya dapat diberikan penjelasan memandangkan kecetekan ilmu agama saya nie...hehehe


w'salam

Gambar 18sx ataupun lucah adalah haram. Saya lampirkan jawapan THTL:

Hukum melihat aurat perempuan bukan muhrim yg tidak menutup aurat baik secara zahir atau gambar mereka di kaca TV atau filem. Jumhur ulama' mengharamkannya, ini berdasarkan hadis Ali bin Abi Talib ra, " Ya Ali janganlah kamu susuli pandangan dengan pandangan yang lain pula sesungguhnya pandangan pertama itu milik kamu, tapi pandangan kedua, bukan milik kamu." (Syaikh Ali alSais, tafsir Ayatu Ahkam, 3/162). TV hari ini adalah ciptaan yg menakjubkan dan boleh dimanfa'atkan oleh Islam dan umatnya untuk menyibarkan maklumat dan ilmu serta hiburan yg terkawal. Oleh kerana TV dan programnya tidak dikawal, maka umat Islam perlulah menapis program mana yg sesuai untuk keluarganya. Jika semua rancangan yg disajikan mendedahkan aurat, maka pilihlah rancangan yg benar-benar perlu sahaja, misalnya berita kerana niat kita ialah maklumat. (Prof Dr Abdullah Nasih Ulwan, Hukm alIslam fi Wasail al I'lam)

SJ-1046: muzik midi dan "orang betul"

Lihat juga URL berikut:
SJ-918: (SX-18) Gambar Bogel

http://al-ahkam.com.my/soaljawab/soaljawab269.htm

Sekian. WA>

Wassalam

1 comments:

Anonymous said...

assalam,saya ingin bertanya mengenai menonton anime atau cartoon yang seksi ?apakah hukumnya?kerana kebanyakan animasi yang ada sekarang kebanyakannya cenderung kepada karekter yang seksi,dan juga ia akan mempengaruhi kanak2 yang menontonnya.

Post a Comment